2010. szeptember 12., vasárnap

Cukkinis carramba

No, most kisdobosi ígéretet teszek a gyakrabb bejegyzésekre, mert kaptam a képemre rendesen a szemre-hányást:)

Drága férjem egyik legújabb favoritja íródik most ide, gyorsan be is tettük a Kedvencekbe.

Az eredeti recept Jamie Oliver, és egy fogyókúrás napon naná, hogy megint TV Paprika a menü.
Mivel jegyzetelni akkor nem tudtam a nyálcsorgástól, ezért megkerestem az angol receptet, és lefordítottam!! Bizony, én voltam és mindössze 3 szót kellett kikeresnem a szótárból, ebből egyik a cukkini volt:)))

Hogy a nyálcsorgatást is továbbruházzam Rátok, jöjjön akkor a képekkel tűzdelt táplálék.



Összeadandó tételek:

- 4 kisebb babacukkini, vagy 2 közepes ( a kicsi még zsenge, de ilyet a legritkább esetben kapsz itthon. Legalábbis abban a világvárosban, ahol mi élünk:)
- 30 dkg penne tészta ( főzd ezt meg most egyedül sós vízben, tutira sikerülni fog)
- só, bors ( sóból nagyon kicsi kell, mert a tarja megmondja a magáét)
- 1 lafatnyi kakukkfű
- füstölt tarja, vagy sonka ( mértéket nem tudok, mert az ilyen dolgokat mindig mértéktelenül fogyasztom, ránézésre számold)
- 2 tojás sárgája
- főzőtejszín kb. 2 dl
-olivaolaj 


Lássunk hozzá:
Az olivaolajat irányítsuk be a serpenyőbe, emellé csalogassuk a sonka/tarjakockákat. Szépen és látványosan szétbarmolják sercegésükkel a csempét. Amikor már nem bírod tovább, kezdj el ütemesen dobolni a szemeddel a munkalapon, ettől a tarja elkezd töpörödni. Ebben a lélektani pillanatban frissítsd fel elmédet és a serpenyő tartalmát a babacukkinikkel.


Cukkini szeletelése:
A cukkinit hosszában nyesd el, majd újra félbe. A negyed gerezdek alsó részére esik a magzat, azt vágd ki. Jamie szerintem azért túlzásba viszi, semmi baja a magoknak. Ő kivágja, persze könnyen van, egy egész kertje van cukkiniből...
Ezt a kivagdalt negyed gerezdet rézsút vágd kis szeletkékre, így a formája erősen hajaz a penne formájára. A műsorban marha jól nézett ki, az enyémek még bekerültek az erősen fejlesztendő kategóriába.


A babacukkini kontra töpörödött tarja kombót párold össze, jól vegye át a füstölt tarjás ízt. Madárlesről hozott kakukkfüvet szórj keveset, de előtte ellenőrizd, hogy nincs-e benne kakukktojás, mert az mindent elronthat!
A cukkinis párolásnál nem kell sok idő, maradjon meg a friss ropogós érzet.
A só, bors is befigyel a helyére, még kavargatod, aztán jöhet a megfőtt pennetészta. Szintén egy kis kavarc, majd jön a tejszínes elegy. ( Tejszín és a tojássárgák összedolgozott formában)
Amikor ezt öntöd az egész cuccra, akkor már vedd le a tűzről,  különben cukkinis tésztás tojásrántottád lesz.

Mindössze egy utolsó keverés, és szép selymes tésztás tápod állt össze.

Keress hozzá egy pohár bort, mert azt hónapokkal ezelőtt megtanulhattuk, hogy minden Carrambahoz kötelező a veres nedű...


A díszítésben szerepel a petrezselyem, hogy minden háborgót megnyugtassak, de el kell azért mondanom, hogy ez nem rigácsi. Bizony, hogy nem adott a muter, a rehab központban pedig még csak éppen elindult valami remény, így ez egy régebbi kép...Még a régi szép petrezselymes időkből:)

5 megjegyzés:

Ancsi írta...

Vééégre anyám, aszittem már valami történt a konyhádban :D
Ez finomnak tűnik, gondolom fehér félédest ajállasz hozzá :)
Istinek ha főzöm, valamivel el kell majd takarnom a cukkinit, mondjuk tenyérnyi vastag sonkadarabokkal, de megpróbálom :)

Juliann írta...

Anyukám, ha neked sikerül szépen vágni a cukkinit, akkor pont olyan lesz, mint a pennetészta. Észre sem fogja venni:) de ha a kész tápra ráteszel egy csomag békönt, az is tuti megoldás:))

Erről jut eszembe, októberben cukkiniszelő tréninget tartok Gödön, lesz flipchart is!!! :))

Andus írta...

Ancsika!Így nem fogyunk le ;-)

Végül is azt hittem felrobbant a konyha...

Györgyi írta...

vává Dzsúlia...most nálatok ki fogyókúrázik...és a tejszínnel vagy a tarjával? Mert akkor már én is elég régóta koplalok :)

Juliann írta...

Na kérem!
Andus, Ancsi, Györgyi és a többi fogynivágyók, pl. én!

Ha lefogyni akartok, akkor tiltástok le a blogomat:) Részemről már az is nagy dolog, hogy durumtésztát használok és cukkinit:)

Komolyra fordítva, a friss receptem tényleg kalóriaszegény, a Luli meg éhes szegény...