Mozsmá' itt a márcinyus, úgyhogy nekiveselkedem.
Bízva abban, hogy a hosszú hétvégén kimerészkedhetek a kertbe is és spórolás címszóval megnézem, hogy mi történt a tavalyi virágfölddel, hátha jó lesz az még idén:)) Válság vége, mi? Pfff jah.
Addig is, míg a komposztom készül, nézzünk utána mi is maradt le innen, pedig már pár hete elkészült.
Ez a kis aranyos nagyon laktató, melós is, viszont cserébe finom.
Kerestem valami receptet, amit elkészítve le lehet fagyasztani arra az esetre, ha valaki betéved ( csak a bennfentesek tudják, melyik kapu van nyitva).
No, EZ nem az a recept, de azé' elfogyott nagy duzzogva, és csakazértis megpróbálom legközelebb a fagyasztást, most sansza sem volt.
A forrás a receptről már megen eltévelyedett, a legnagyobb baj az, hogy összevissza keresgélek, majd tetszik valami, amit lefirkálok egy papírra, és sosenem látom többet az eredeti oldalt. Szóval, ha valaki felismeri a gyermekét, pirítson rám nyugodtan. Mondjuk alul-felül sütésen:))
Apraja-nagyja:
- 1 kg liszt
- 1 dl tej
- fél liter tejföl
- 1 dl olaj
- 1 ek. cukor ( anyukám Neked: Glukonon, az átváltást még nem tudom)
- 1 ek. só
- 1 csomag élesztőpor
- 2 tojat
Tőtike:
- minden, amit fel tudsz aprítani
- bármi, ami a hűtőben van
- nem, a banánt most ne!
Egy kis mankó:
- füstölt sonkesz, vagy tarja - pici, apró kockás formában
- virsli, vagy parizer ( assszem, ezt kihagyhatjuk, ha fagyasztásra fanyalodunk)
- hagyma szintén minikockás
- fokhagyma - préselve
- szalonka - kiskockás
- sajtok - reszelve
- só, bors
- fűszerek ízlés szerint
Csapjunk bele:
A hozzávalókból, kivétel a tőtike cuccai jól átdolgozott tésztát készítünk, és a duplájára kelesztjük. Ártani nem fog, ha szépen megmelegíted a tejet és abban futtatod fel a cukorral az élesztőt!
Rájöttem az évek során, hogy a kelesztés folyamatát erősen befolyásolja pozitív irányba, ha időnként rákukkantunk és hangosan:
- Helló Pufi! - felkiáltásokkal dícsérjük. Tuti befutó!
A kelesztés kb. 1 óra legyen. Ha sokkal tovább hagyod, akkor elunja magát és túlkel.
A dícséretes felkiáltások közötti szünetekben pedig elkészíthetjük a tőtikét, hogy valóban tőtikévé váljon.
Olajon, vagy margarinon megfuttatjuk a hagymát, minden egyebet is mellé pattintunk és fűszerezzük.A reszelt sajtot nem kell beletenni! :)
Amikor szépen átvette egymástól az illatot, ízt, miegymást, akkor tegyük félre, hadd hűljön...
A zsiradékot nyerjük ki belőle, mert ezzel fogunk kenegetni. Ha kevés, akkor egy kis vajat olvasszunk fel fokhagymával, vagy fokhagymakrémmel. Ez is megvan.
- Helló Pufi!!!
Nnna, elkészült a kelesztés, dolgozzuk át a dícsérettől boldog tésztát. Osszuk 6 részre! ( Eredetileg 4, de lelógtak a deszkáról)
Egy részt kiemelnék a folytatás végett:
Nyújtsuk téglalap alakúra,
kenjük le a fokhagymás vajjal és szórjuk meg a tőtikével és tegyünk a reszelt sajtból is rá.
Tekerjük fel, majd ferdén trapéz alakban vagdaljuk fel. ( Most az összessel ugyanezt végezzük el)
Szalajtsuk a tepsibe, még 30 percet adjunk neki kelés gyanánt. Végül tojásos kenegetés zárja a sort és reszelt sajt, szezámmag, miegymás még befigyelhet rá.
Előmelegített sütőben 190 fokon sül, időt nem tudok, szép piros lesz, amikor úgy dönt, hogy jönne kifelé.
Készítés utáni megjegyzésem:
"Jó lucskosan kell vajazni a lapokat!"
Szóval lucskozzá' rendesen, de azé' disztingvájjááá!
Jól látható, hogy megtelt egy szakajtó vele, nem kevés mennyiség ez! Ráadásul piás jószág, igencsak kedveli a bort! :)
Boldog 1. szülinapot Blogom, valami igazi gáz tortautánzatot igazán készíthettem volna:)
2011. március 10., csütörtök
Feliratkozás:
Megjegyzések küldése (Atom)
5 megjegyzés:
Fúúúúúúúúúúúú anyám:) Akár nagyi is lehetnél már most azonnal :)))
Köcönöm cépen!
Hoppácka, hol a fogam????????
Igyenes termékmintát kérünk!!! :)
Z.
itten váláki benévtelenkedett helyettem, nem én vótam rigácsanyu, mer éppen azt a fránya infraktust kezeltettem Füreden, de azért boldog születés napot kívánok a blogodnak is!! olyan jókat derülok így éjszakánként, ha olvaslak.
Jól megcsináltunk apáddal, egy csöpp se ment mellé, minden anyag benned van, ami ehhez a humorhoz kell!
jóvantegyerek
Nohát, aki benévtelenkedett ide, az a fijad, az én báttttyám! Az egész család annyira szégyell, hogy csak névtelenül mernek ideírni.:))
Egyébként meg mi a búbánatos lópikulást csinálsz te itt hajnal negyed négykor????????????????????
Megjegyzés küldése