2011. március 10., csütörtök

Sonkás-sajtos borravaló

Mozsmá' itt a márcinyus, úgyhogy nekiveselkedem.

Bízva abban, hogy a hosszú hétvégén kimerészkedhetek a kertbe is és spórolás címszóval megnézem, hogy mi történt a tavalyi virágfölddel, hátha jó lesz az még idén:)) Válság vége, mi? Pfff jah.

Addig is, míg a komposztom készül, nézzünk utána mi is maradt le innen, pedig már pár hete elkészült.

Ez a kis aranyos nagyon laktató, melós is, viszont cserébe finom.
Kerestem valami receptet, amit elkészítve le lehet fagyasztani arra az esetre, ha valaki betéved ( csak a bennfentesek tudják, melyik kapu van nyitva).



No, EZ nem az a recept, de azé' elfogyott nagy duzzogva, és csakazértis megpróbálom legközelebb a fagyasztást, most sansza sem volt.

A forrás a receptről már megen eltévelyedett, a legnagyobb baj az, hogy összevissza keresgélek, majd tetszik valami, amit lefirkálok egy papírra, és sosenem látom többet az eredeti oldalt. Szóval, ha valaki felismeri a gyermekét, pirítson rám nyugodtan. Mondjuk alul-felül sütésen:))



Apraja-nagyja:
 - 1 kg liszt
 - 1 dl tej
 - fél liter tejföl
 - 1 dl olaj
 - 1 ek. cukor ( anyukám Neked: Glukonon, az átváltást még nem tudom)
 - 1 ek. só
 - 1 csomag élesztőpor
  - 2 tojat




Tőtike:
 - minden, amit fel tudsz aprítani
 - bármi, ami a hűtőben van
 - nem, a banánt most ne!


Egy kis mankó:
 - füstölt sonkesz, vagy tarja - pici, apró kockás formában
 - virsli, vagy parizer ( assszem, ezt kihagyhatjuk, ha fagyasztásra fanyalodunk)
 - hagyma szintén minikockás
 - fokhagyma - préselve
 - szalonka - kiskockás
 - sajtok - reszelve
 - só, bors
 - fűszerek ízlés szerint


Csapjunk bele:

A hozzávalókból, kivétel a tőtike cuccai jól átdolgozott tésztát készítünk, és a duplájára kelesztjük. Ártani nem fog, ha szépen megmelegíted a tejet és abban futtatod fel a cukorral az élesztőt!

Rájöttem az évek során, hogy a kelesztés folyamatát erősen befolyásolja pozitív irányba, ha időnként rákukkantunk és hangosan:
 - Helló Pufi! - felkiáltásokkal dícsérjük. Tuti befutó!
A kelesztés kb. 1 óra legyen. Ha sokkal tovább hagyod, akkor elunja magát és túlkel.

A dícséretes felkiáltások közötti szünetekben pedig elkészíthetjük a tőtikét, hogy valóban tőtikévé váljon.

Olajon, vagy margarinon megfuttatjuk a hagymát, minden egyebet is mellé pattintunk és fűszerezzük.A reszelt sajtot nem kell beletenni! :)

Amikor szépen átvette egymástól az illatot, ízt, miegymást, akkor tegyük félre, hadd hűljön...
A zsiradékot nyerjük ki belőle, mert ezzel fogunk kenegetni. Ha kevés, akkor egy kis vajat olvasszunk fel fokhagymával, vagy fokhagymakrémmel. Ez is megvan.


 - Helló Pufi!!!



Nnna, elkészült a kelesztés, dolgozzuk át a dícsérettől boldog tésztát. Osszuk 6 részre! ( Eredetileg 4, de lelógtak a deszkáról)

Egy részt kiemelnék a folytatás végett:
Nyújtsuk téglalap alakúra,
kenjük le a fokhagymás vajjal és szórjuk meg a tőtikével és tegyünk a reszelt sajtból is rá.
Tekerjük fel, majd ferdén trapéz alakban vagdaljuk fel. ( Most az összessel ugyanezt végezzük el)


Szalajtsuk a tepsibe, még 30 percet adjunk neki kelés gyanánt. Végül tojásos kenegetés zárja a sort és reszelt sajt, szezámmag, miegymás még befigyelhet rá.
Előmelegített sütőben 190 fokon sül, időt nem tudok, szép piros lesz, amikor úgy dönt, hogy jönne kifelé.

Készítés utáni megjegyzésem:
"Jó lucskosan kell vajazni a lapokat!"

Szóval lucskozzá' rendesen, de azé' disztingvájjááá!


Jól látható, hogy megtelt egy szakajtó vele, nem kevés mennyiség ez! Ráadásul piás jószág, igencsak kedveli a bort! :)

Boldog 1. szülinapot Blogom, valami igazi gáz tortautánzatot igazán készíthettem volna:)

5 megjegyzés:

Andus írta...

Fúúúúúúúúúúúú anyám:) Akár nagyi is lehetnél már most azonnal :)))

Juliann írta...

Köcönöm cépen!
Hoppácka, hol a fogam????????

Névtelen írta...

Igyenes termékmintát kérünk!!! :)

Z.

Névtelen írta...

itten váláki benévtelenkedett helyettem, nem én vótam rigácsanyu, mer éppen azt a fránya infraktust kezeltettem Füreden, de azért boldog születés napot kívánok a blogodnak is!! olyan jókat derülok így éjszakánként, ha olvaslak.
Jól megcsináltunk apáddal, egy csöpp se ment mellé, minden anyag benned van, ami ehhez a humorhoz kell!

jóvantegyerek

Juliann írta...

Nohát, aki benévtelenkedett ide, az a fijad, az én báttttyám! Az egész család annyira szégyell, hogy csak névtelenül mernek ideírni.:))

Egyébként meg mi a búbánatos lópikulást csinálsz te itt hajnal negyed négykor????????????????????