2010. július 16., péntek

Jéghideg meggyleves

Halihó,halihóó!

Elnézést kérek sűrűn, amiért nem érkeznek a friss bejegyzések, de ennek sajnos két oka is van.

1. Meg lehet fulladni itt fenn a szobában, ezért nem vagyunk most puszipajtik a laptoppal. ( Levinni nem tudom, mert ő nem mobil, még az elején ledobtam véletlenül, így a töltője elferdült, s csak nagy nehezen lehet beügyezni a helyére.)
2. Kikerült a nyári helyére a másik élettársam: Medó
Ilyenkor egy időre megszűnnek a nagy főzőcskézések... Gyakorlatilag szeptemberig az egyszerűség jegyében folyik a főzés leginkább.Ehelyett gyakran találtok meg kinn az udvaron egy bizonyos kör formában:)

Viszont még reggel van, ilyenkor még benn vagyok a lakásban és azon tanakodom, mit kellene ma enni, valami hideg, könnyű...

Naná, hogy a meggyleves jön most.
Gyerekkoromban Rigács község sokat csinált nekem. Gyakorlatilag egész nyáron tele volt a hűtő, és én meg ettem lelkesen. Azóta sok meggyleves készült, de most találtam egy olyat, ami nagyon egyszerű és finom, semmi fakszni, hogyismondjamcsak: békebeli! :)

Termékek listája:

 - 1 kg meggy ( azért most komolyan! magozd mán' ki!)
 - 1 l víz
 - 20 dkg cukor
 - 1,5 fakanál liszt
 - 1dl tej
 - 1,5 dl tejföl
 - fahéj és szegfűszeg
 - fél citrom héja


Az első lépés úgy indul, hogy teatojásba pakold be a szegfűszeget és a fahéjat, tedd bele a liter vízbe. Sajnos nem rendelkezem teatojással, viszont kaptam az unokatesóinktól és családjától  ( mint mondottam vala: minden közös) egy elmés kis szerkentyűt. Elvileg török kávé vagy tea főzésére alkalmatos, de mint látszik, itt is jól helyt állt.

Feltételezve, hogy neked van teatojglid, így abba tedd, és tedd bele a vízbe. Illetve csapd utána a citrongy héját.És a cukrot is!
Kicsit hagyd, hadd forrjon fel, szépen elindul egy homályos forralt bor érzet benned.... de ne tovább!!!! Helló, nyár van!!!!!
Sz'al inkább koncertáljunk a leveskére.
Elkészítjük a habarást a liszt és tej elegyéből. Azt hiszem a fakanál, mint mértékegység adta meg a békebeli jelzőt ehhez a táphoz.
Habarás mehet bele az illatos lébe, pesze addig tessék levenni a tűzről, nehogy összekapjon. Ha biztosra akarsz menni, akkor egy szűrőt is odatolhatsz, így biztosan nem lesz darabos.
Megint megvárjuk, hogy felforrjon és mehet is bele a meggy.
Szintén újraforrásig várni, majd takarékon még kicsit rotyogtatni, Elvileg pár perc elég, én ennél sokkal többet szoktam hagyni, kb. 20 percet. Ez idő alatt jön ki az a gyönyörű színe a meggynek. Amikor úgy érzed, hogy okés, akkor jöhet a tejfölözés. Ezt úgy érdemes, hogy a levesből veszel ki a teljfölbe és elkevered. Mindezt addig, míg teljesen híg nem lesz, akkor mehet bele a közösbe.

Érdemes kivárni míg kihűl, mert úgy finom igazán.
De igazán:)

7 megjegyzés:

Andus írta...

Na már izgultam,hogy nem eszünk semmit se :-D soha többé....

Györgyi írta...

sajnos függetlenül attól, hogy nem ettem a megylevesedből már legalább 2 hete, a kilóim nem lettek kevesebbek...úgyhogy végül is akár ehetnék is ilyen finit :)

Névtelen írta...

jaja, így készült...anno...
ma már úgy csinálom, hogy egy citromot felfőzök 2 kanál cukorral és a kert sarkából behozott menta leveléből vagy 5-6db-ot dobok a főzőlébe, és lehűtve adom a többi cucchoz... isteni hűsítő ízt ad...
nade komolyra fordítva a szót!
a da Vince és a Morzsa nem kap valami fincsi főzetet??? há hogyan megy be a tudatukba akkor, hogy ott szíveslátás van???

ifjuság, ifjúság, milliónyi szív dobogja ritmusát, ritmusát...

Györgyi írta...

most látom, hogy egy gyé-vel írtam a meggylevest...ezer bocs, nem állt szándékomban rontani a blogod színvonalát :)

A szíveslátásról meg csak annyit, hogy nálunk úgy van, hogy ha anya megkapja a fini vörösborát és/vagy a tejeskávéját, akkor megyünk, ha meg nem, akkor nem. Eddig megkaptuk, tehát Morzsa is kénytelen ehhez alkalmazkodni, ha főznek rá, ha nem :)))Amúgy a meggggggggylevest és a kukoricaágyas pipit imádja. Most próbálom tanítani, hogy főzze is meg magának.

Névtelen írta...

Kedves Györgyi! és el nem mosogat!?!?

ezek a mai nők mire tanítttttttyák ezeket a csöpp kis ifjúkat...

Juliann írta...

Megkapod, naná! Míg a világ, világ! :)))

Györgyi írta...

Most látom, hogy Petrezselymes Rigácsanyu kifejezetten nekem írt :))))))