2010. július 29., csütörtök

Brassói szende sertés

Nos, megint egy nagy kedvencet dobok a közösbe, és ennek okán rá kellett jönnöm, hogy több kedvencem van, mint nem.
Akik láttak gyerekkoromban, vagy láttak rólam képeket, azok ezt könnyen elhiszik. Rigács község csak vitamingolyónak hívott anno...:)

Erről eszembe jutott, hogy még nem reflektáltam a babahamik felé irányuló kérdésekre. Hát kérem, ezen a blogon már vannak olyan tápok, amit tesztelt a bájos kisméretű közönségem. Konkrétan a Kukoricaágyas  csirkét, és Andusnál a Vakondtúrás tortát.
Tőlem még egy másfél évig biztosan nem várhattok babahamit, úgyhogy legfeljebb jöttök hozzánk enni, és bedobjuk a gyereket a mélyvízbe:)  Rigács község ez Rád is vonatkozik, de ha gyereket is hozol, nagyon meg fogok lepődni! :)



No, a szokásos "rizsa" előétel meg is volt, úgyhogy főzzünk!
Két főre készítettem, egy evésre be is burkoltuk.


- 50 dkg sertésszűz
- só, bors
- 1 fej vöröshagyma
- lafatnyi zöldborsó ( tényleg nem kell sok)
- néhány szem krumpli
- kb. 0,8 dl bor ( kicsit több, mint egy feles - elvégre ez bor - de kevesebb, mint egy deci)
- olaj a pirításhoz
- kis szalonnakockák


A szalonnát kis olajjal bővítve megpirítjuk kicsit, majd ráküldjük a kockára vágott csajmalacot. Te disznó!!! :)
Sózzuk, borsozzuk. A sóval ésszel kérem szépen bánni, mert a szalonnakockák ott sunyulnak a cucc alatt.

Kicsit pirítgatom, majd egy kevés vízzel felöntöm, párolom. Kb. egy órát vesz el az életedből, addigra jól megpuhul, és olajig le is pirul. ( Már nem tudom, minek pirul el, hisz úgyis mindegy...)

KIcsit félredobjuk, a megpucolt és kockákra vágott krumplit lehet kisütögetni serényen.
Külön serpenyőben megdinszteljük a hagymát és a zöldborsót, ezt szépen ráborítjuk a húsra és visszahúzzuk a tűzhelyre.
Amíg a krumpli befejezi a tevékenykedését sülésileg, addig beleöntjük a bort a husiba, s ha kedvünk támad, magunknak is tölthetünk!
Végül meghintjük pirospaprikával és belekeverjük a krumplit is.


Máris-máris tálaljuk, mert a krumpli még jó ropogós, a szűz pedig...ehh. Ő is már  csak olyan disznó, mint a többi...

3 megjegyzés:

Györgyi írta...

Érdekes, hogy halas kaják nem szerepelnek a repertoárban :) Pl. egy jó egyben sült, szemmel pont feléd fordított keszeg a tányérodon? :)))) Azért tudok ám titkokat :)))))
És igen-igen, a 8-10 hónapos korosztály már vígan lakmározhat szinte az összesből :)

Névtelen írta...

ERREAZTÁNTÉNYLEGKÖLLAPETREZSELYEMZŐŐŐŐD HALÓ

Juliann írta...

Névtelenkém! Jelentem, a petrezselyemzöld a sok megjegyzés miatt fogta magát, oszt kiszáradta magát. Most épp a rehabilitációs központban van az ablakban.

Györgyi!
A halas mindenségit nekije, az itt tényleg nem lesz! A hal különben is "szem"telen állat! :)