2010. szeptember 20., hétfő

Buena Vista saláta - a régi szép időkből

Azúristenit! Rájöttem, hogy irgalmatlanul gáz van!

Ancsi barátnőm a néma sikoly tökéletességével hozta tudtomra, hogy szüksége lenne új bejegyzésre itt.
Történt ugyanis, hogy a nem publikus babás blogjába eccecsak felpattintott ma reggelre egy halas receptet.
Igaz, arra figyelt, hogy a hal ne nézzen rám, de értettem a célzást, és a hal csúful kibelezett állapotban leledzett a babás blogon.

Szóval, akkor jöjjön a bejegyzés, nem akarok több halat látni kora reggel, inkább összeszedem magam, ígérem!



A mai nyalánkság az eredeti Buena Vista saláta már gödi formában, és fenyőmag nélkül, mivel az egész faluban nem kaptam, de még Dunakeszin sem.

Megörökítettem az eredeti leírást is, egyenesen a Buenából a Petitől ( ezúton is köszönjük), melyet néhány éve írt le nekem teljes titoktartási szerződés mellett.:)

Tekintve, hogy a blogot nem sokan olvassák ( legalábbis hivatalos minőségben) és nevezett személy sem dolgozik már ott, vettem a bátorságot és egy wok-ot a feladathoz.



Szükséges cuccok:
- kb. 50 dkg csirkemell - harántcsíkolt formában
- némi szezámmag és fenyőmag
- olivaolaj
- jégsaláta - csíkos vágatú
- paradicsom - mi koktéloztuk, negyed gerezdekre
- uborka - kígyó mintájú, kis kockákra
- paprika - kockás

Vinegrette öntet:
- 1 evőkanál mustár - lehet dijoni is
- 1 dl olaj
- 1/2 dl balzsamecet
- só, bors

Ez a Buenás vinegrette, érdekes módon a neten többféle tuti vinegrette öntet van fenn, mindegyik az eredeti:)))))


Nos, wok elő olivaolajjal rajzolj bele két nagy O betűt. O, mint olaj.
Most jön a Cs, mint csirke. A csirkét lepirításig kell hagyni küzdeni a wokban, útközben sóval, borssal támogasd meg. A legvégén majd rászalad a szezámmag, amin már csak épp egy picikét kell pirítani. Természetesen itt jönne a képbe a fenyőmag is, de ugye...

Amíg időnként kevergetsz a csirkén, és fel-felméred az olajpöttyök által kirajzolódó sorsjóslatodat a csempén, közben előkészítheted a saláták, zöldségek megfelelő alakzatát, melyet egy nagy salátástálba helyezz el.
A sorsjóslat is elkészül a csirkével egyetemben.
A csirke jövője a salátástálban fog kikerekedni, míg a tiéd a szivacsos csempetakarításban.

A vinegrette öntet is összeáll, fent leírtakat keverd össze, és tedd rá a salátára. Minden együtt van, így szépen kevergesd, forgasd össze.
Egy pár percet adj neki, hogy átvegye az öntet ízét a táp, addig kenyérkockákat piríts a kiürült wokban.

Ha ez is megvan, akkor ne tétovázz, szedd ki tányérba a salátás holmit, és díszítsd rá a kockákat.
Kis balzsamecetes dísz még, és fotózhatod.
Ja, nem kell, már megcsináltam:)))))

Emellé hallgathattok egy kis Buena Vista Social Club zenét, hogy teljes legyen az összkép:)

8 megjegyzés:

Ancsi írta...

A régi szépidők, anyám!
A betütésztás leves :))) meg minden :)

Ilyen salit sose ettem de nyamnyamnyam :)

Andus írta...

Voáo , voáo, vinnyogok a gyönyörtől.
Juli! Fenyőmagot mindig lehet kapni a Metro áruházakban a magoknál a zöldséges osztályon,és van a Spar üzletekben is,még a kicsikben is Kalifa csomizza.Én imádom.Pirítva...hmmm nyam nyam!!!

Juliann írta...

Ancsi, a betűtésztás levesnek nem írta le a receptjét a Peti, pedig az is, de finom vót:)

Andus! A többiek tudják, hogy egy igazi fenyőmag-fan vagyok, épp ebből alakult ki a mai galiba.Általában több csomaggal is van itthon,mert fenyőmagból sosem elég. De elfogyott olyan sunyi módon, hogy nem vettem észre...:((

Amúgy a kisközértbe nálunk minden van, de komolyan, még Pesto is 3 féle. De most ott is elfogyott...
Mint mondták, én vittem el az utolsót a múltkor:))

Andus írta...

Te kis SUNYI...megetted sunyiban:)

Juliann írta...

Khm, meg v..zzeg:)

Andus írta...

Böfff...

Ancsi írta...

Pont egy hete főztél utoljára, nem fog éhenhalni a család? Főleg az én szemem hal éhen, idekészítem magam aztán semmi recept!
Grrrr :)

Juliann írta...

Jóvan, jóvan, rajta vagyok.:)
Csak a próbafőzés sok idő, kérem szépen. Addig nézd meg a tegnapi vacsorámat, máris felteszem:)