2011. május 25., szerda

Hortobágyi Húsos Pál

Na kérem, eme remek meg elfelejtetett...

Pedig imádat tárgyát képezi itthon, úgyhogy gyorsan bepótolom.
A terméket tekintve májbarát verzió, pulykahúsból és egy kis zabpehelyből turbózott, szinte nulla zsírtartalommal.

Aki látott már engem pulykamell filét újrafilézni az tudja, hogy nálunk a zsírcsíkok csúfosan a kukában végzik.

Ha már így beleszaladtunk akkor mondom is a listát, bár mennyiségileg nem lesztek velem kinn a vízből, mert ezt aztán tényleg ránézésre csinálom.

- darált pulykamell - lehet más hús is na!
- némi pirospaprika
- 1 db pörköltszaft kocka
- 1 nagy fej hagyma - apróra kockázva
- 1 kevés paprika - szintén kockás
- kevés víz
- só, bors - lafatnyi
- tejföl, liszt, tej a habaráshoz
- némi olaj
- kb. 1 kiskanálnyi zabpehely
- palacsinta dögivel



Gyakorlatilag készítünk egy jó kis pulykapaprikást, bár ezt a kifejezést így még nem hallottam, így indulok a nyelvújító versenyen is...

A hagymát és a paprikát az olajon üvegesre pirítjuk, rálaffantjuk ( mondom verseny lesz ebből) a pirospaprikát és a fűszereket, majd kevés víz kíséretében belemorzsoljuk a szaftkockát.



Ebbe rongyol bele a darált cucc vízzel felöntve, átforgatás követően magas lángon indítom a műveletet, majd első forrás után leveszem takarékra és kimegyek barátkozni 1 órára. Nem baj ha hosszabbra nyúlik, csak néha haza kell kolbászolni kevergetés végett.


Valószínűleg a darált pulykának nem kellene ennyi idő, de nekem igen, így megegyeztünk.
Amikor már minden fontos témát kibeszéltünk az udvarban, akkor hazasettenkedek és elkészítem a habarást.

Fontos tapasznyalat:
A habarás beleöntését követően a küblit még ne mossuk el, mert vagy a rutin hiányában, vagy mert pont úgy főztök, mint én - újra kell habarni - mert nem elég sűrű.



Mondjuk ez itt nem lenne téma, mert a pörkölt jellegű pulykának elég lenne a sima tejfölös simogatás is, de itt most aztán hosszú szaft kell, hiszen nyakon kell majd küldeni a palkókat. Ezen a ponton belepattinthatunk némi zabpelyhet is, jobban összefogja majd az alkotmányt.


Mivel ezzel hosszú évekig bíbelődtem - ne legyen száraz, de túl vizes sem - kidolgoztam egy menekülőtervet.

Külön készítek álszaftot.
Ez szakftkockából, vízből és habarásból áll, melyhez a végén hozzáöntöm a pörköltből szükségszerűen leszűrt levet is.
Így már biztosan elég lesz, nem csak mutatóban lesz a cuccon, hanem igazi tocsogóssá varázsolhatjuk.:)





Szóval megvan az extra szaft, kész a pulykapaprikás, kész a Palkó.

Betöltési hadművelet!
Györgyi éppen nálunk bandázott a tevékenység közben így, mivel beleenni nem lehetett, inkább fotózott.

Alekoszosan mondanám:
 -Beszéljenek hát helyettem a képek!








Minekutána betöltöttük az összes tőtikét és felsorakoztattuk a tepsibe, szalajtsuk a sütőbe. A tepsit kiolajoztam, nem is túl vékonyan, mert így kellemes ropogós lesz az alja, juhéjj!
Sok időt nem tölt egyébként a sütőben, nem is igazán tudom, minek oda, de ha már muszáj, akkor ropogjon legalább...

Fennmaradó időnkben kimehetünk locsolni.

Most már minden megvan, sehol egy szomszéd, viszont  itt tekereg egy éhes férj, illetve jelen esetben még két éhes száj a férjen és a sajátomon kívül, úgyhogy terítsünk meg, vegyük ki a tápot a sütőből és együnk, együnk, együnk...



Igen! Tudom.
DE!
A petrezselymet írja még a szakácskönyv is ( asszem), ez KÖTELEZŐŐŐŐ a Húsos Pálra!
Úgyhogy egyetek, ne dumáljatok!

Csók

9 megjegyzés:

Györgyi írta...

Íze még a számban :)))))
Amúgy nem igaz, nem igaz, amikor kimentél a konyhából, belenyaltam hehehehe.

Névtelen írta...

belenyaltam, hehehe...én is...
elég nehéz vót...
mert volt rajtam egy szájkosár, meg egy rövid póráz is...
jó hecc volt!!! puszi nevesített anyátok!

Györgyi írta...

Hát akkor emígyen is sok sikert a használatukhoz :))))) Jótanácsként mondom, hogy az 5. évforduló után azért nem árt majd beszerezni egy szegecses nyakörvet és egy bolhaírtót...ki tudja hol császkál, jobb megelőzni:)))))

Györgyi írta...

és a bolhairtót rövid í-vel vedd majd meg :))))))

Györgyi írta...

...már azér mer hosszú í-vel vszleg nem annyira hatékony :)))) és akkor most fejezem be :)))))

Névtelen írta...

irto jókat írtál,Györgyi... hehehe,


naleányom, azér süssé-főzzé, nehallgatózz!

Ancsi írta...

elpacsálni ezt a sok palacsintatésztát, mikor beletőthetne az ember lekvárt is :oooo

:))) viccelek...

Névtelen írta...

Ancsikám! ne viccejjjj inkább Vincézzzé

megrágnám ezeket a kis apró faszikat
morzsa vincéket...

Juliann írta...

Na gyerekek! Minek nektek mumus, mi?

Itt az anyám:)

:)))))