Helló-halló szevasztooook!
Boldogsággal tölt el ez a bejegyzés, mert végre sikerül feltennem ezt a gyönyörűséget.
Gyakran találom magam szemközt a problémával: a próbasütés tök jó, finom is, miegymás. Második alkalommal beélesítem a fotóapparátot és a gyakorlottak nyugalmával kezdem el a készítést.
Aztán a végén valami vicces, esetünkben például kalácsnak a legnagyobb jóindulattal sem nevezhető vidámság mászik ki a sütőből.
Őszinte leszek ez kb. az ötödik sütése a terméknek.
Az idők során rájöttem arra, hogy a fényképező és a főztöm között komoly kapcsolat leledz. Mégpedig kifejezetten negatív irányban.
Amint meglátja a kelő tészta, vagy sűrűsödő krém a fényképezőgépet, abban a pillanatban összeesik, elfolyósodik, vagy állszakállt ragaszt, miegymás. A lehetőségek tárháza végtelen, belátom.
Tehát újabban suttyomban vagyok kénytelen dolgozni, különben sosem kaptok új bejegyzést.
Tegnapelőtt ügyes volt a tevékenységem, így mutatom is, hogy mit hoztam:)
Az eredeti recept forrása:
http://limarapeksege.blogspot.com/2009/04/foszlos-kalacs.html
Némiképp persze átdolgoztam a receptet azok számára, akiknél nem rohangál tyúk az udvaron számtalan tojást hullajtva maga után.( Bár Limara udvarát sem láttam még bevallom:)))
Tény, hogy az eredeti recept szerint nem csináltam meg, pedig biztos, hogy szuper, de gondolnom kell azokra a barátaimra is, akik azt mondják: Dáááhogy kell bele még egy tojás!
:))))
Szóval low cost foszlós cuccos jön máris a következő enter után...
Hozzávalók:
- 2,5 dl habtejszín ( ez egy zseniális találmány, nyomába sem érhet a tejes verziónak - próbáltam párat régebben abból)
- 1 egész tojat
- 1 tojásfehérje
- csipet só
- 2 csapott evőkanál cukor
- 2 cs. vanilincukor
- 1 cs. porélesztő
- 50 dkg liszt
Tetejére kenéshez:
- az árván maradt tojásfehérjének a sárgája egy löttyintés tejjel.
Minden hozzávalót delegálj be a kenyérsütőgépbe, és dagasztasd szépen,
de a kelesztés funkciót ne használd ki, inkább pattintsd át egy műanyag tálba, vagy tehetősebb olvasóimnak: kelesztőtálba:)) A műanyag edényt kicsit ki szoktam vékonyan olajozni, így egyben fog kijönni a kalácstészta és mosogatásbarát is.
Takard le konyharuhával és egy órát hagyd magára.
Ha olyan szomszédaitok vannak, mint nekem ( a drágák), akkor hívd fel őket, hogy 1 órán keresztül felfüggeszted a barátkozást, mert mindig ilyenkor jönnek be nagy slunggal, huzatostul, amit pedig rossz szemmel néz a tészta. Igen, bizony, ő egy kicsit önző, de kap majd hideget - meleget:)
Ha a kelesztés elkészül, oszd két részre a tésztát. Remekül lehet vele dolgozni, nem igényli az alálisztezést sem.
Két szép hosszú sodronyt kell készíteni, melyeket kereszt irányban helyezünk el.
Most jönne jól, ha mégis odafigyeltem volna anno a fősulin a geometriánál, mert nem fogom tudni leírni, hogy hosszú és fáradságos munkával hogyan sikerül végre összefonnom szalonképes módon.
A lényeg, hogy a keresztbetett csíkokat mindig keresztezed, egyszer egyik csík két lábát, egyszer a másikat. Ami az előbb felül hurkolt, az a következőnél alul fog. Igyekeztem egy sorozatképet prezentálni mellé, de nem tudom, hogy mennyire érthető.
Kérés esetén előszedem a medvét, hogy a legközelebbi alkotásnál kamerázzon, vagy tudom is én.
Egyszer még régebben találtam erről egy videót, de most sehol sem lelem.
Ha végül szétgyurmáztad a házat és eluntad magad, akkor csinálj egy sima hármasfonást, oszt jóvan.
Ezt követően egy karácsonykor vett, gyümölcskenyérhez szánt formába helyeztem kb. olyan óvatossággal,. mint amikor a bepelenkázott gyereknek húzod vissza a hátán a pólóját ( IIGEN, fogtam a fejét is!!), melyben előzőleg egy kis szilikonos sütőpapír helyezkedett el.
További fél óra kelesztés,
majd előmelegített sütőben kellene elvileg indítani, én viszont a fél óra végén teszem be, és akkor kapcsolom be a sütőt, így jött fel megfelelően. Mint amikor kinézel a kádból fekve, hogy ki a búbánat üvöltözik a tévében, hogy: Jerzy, vagy Béciii, Béciii, vagy Jerzyyyy jöjjenek a fantomképek, jöjjenek a fantomkééépek!!!!
Valószínűleg a kalácsot is érdekelte a párbaj vége:) És azóta mindig, mert eddig 100%-os sikerrel felmászik a peremre.
A szakmaiság kedvéért azonban előmelegített sütő kellene, mégpedig 180 fokos légkeveréses.
A kalácsot, hiába jönne kifelé 30 percig kell sütni, ebből a 15. percben átteszem alulsütésre, különben nagyon megégne a teteje.
Upsz, a sütés előtt kend meg a tojássárgájás (de szépen hangzik) tejjel.
Namármost akkor kész is van.
Tessék, vegyetek!
2011. május 1., vasárnap
Feliratkozás:
Megjegyzések küldése (Atom)
6 megjegyzés:
Julikám a pofám leszakad,ez gyönyörűűűűű :)
mintakalács, zupaaa
LEFIRKÁLTA: Juliann
KIPIPÁLTA: Györgyi
Sziasztooook!
Köszi Andus!
Köszi Zaniiii!
Györgyi, csak nem megcsináltad???
Na és akkor mi van?
bámulatos!!!
szerintem vetted!
nemtomkicsinálttégedilllllyenügyesre!!!
csak neem ???
anyád
Megjegyzés küldése