2011. július 13., szerda

Orsi szülinapi tortája

Elnézést kérek serényen, most tényleg.
Ilyen még nem volt,  de mostanság kicsit mással vagyok elfoglalva, amit jelenleg ezen a fórumon még nem publikálok több okból sem, másrészt itt szigorúan főzünk.

Illetve főznénk, ha méltóztatnék írni.

Ezért most engesztelésül elhoztam Orsi szülinapi tortáját, ami ugyan áprilisi, de ettől még finom volt.
Akkor az epernek még nem igazán volt szezonja, most meg már nincs,de mindegy.
Jövőre lesz egy jó receptetek.


Nézzük a cuccokat:
Pifkóta:
 - 20 dkg vaj
 - 15 dkg barna cukor
 - 1 cs. vanilincukor
 - 4 tojat
 - csipet só
 - 30 dkg rétesliszt
 - 5 dkg kakaó
 - 1,5 kávéskanál sütőpor
 - kb. 2,5 dl tej




Tőtike:
 - 3 evőkanál ribizlizselé (végül áfonya lett)
 - 50 dkg eper
 - 3 dl tejszín
 - 1 csomag habfixáló
 - 1 kávéskanál vanilincukor
 - 2 evőkanál porcukor



Abrakadabra:

A vajat a cukorral és a vanillincukorral habosra keverem  és közben továbbra is lelkesen morfondírozom azon, hogy milyen is a habos vaj...
Mire eszmefuttatásom ideér, mehet bele a só és a tojat, mind a 4.

Másik küblibe liszt, kakaópor és sütőpor bandázik serényen,
majd egy szita segítségével betérnek a habos vajas vájlingba.

 Közben a tej sem lesz magányos, máris belekerül ő is a közösbe.


Kivajazott  formában sül 180 fokon kb. 1 órát.
HIDEG sütőbe kell tenni!!!


Persze utána kapcsold be feltétlen, csak ne melegítsd elő, na!




Utána a tortalapot mielőbbi hűlésre bírjuk végül kettévágjuk. Fent említett ribizlizselével megkenjük, de azt nem tartalmazott a száraz és lekváráru polcom, így maradtunk az áfonyánál. Szerintem tökmindegy, a mai világban válság is van, úgyhogy egy éppen bontott lekvárral kend meg a pifkótát, hogy megóvd bőrét a kiszáradástól. Mert megérdemli! Egyébként valami savanykás a legjobb hozzá, de esküszöm ezért sem reklamált senki:)

A szépen megmosott eper negyedét még azelőtt félretesszük, hogy arrajáró családtagjaink magukhoz vették volna a tized nevű adót.
Amit sikerült kimenteni a karmok közül, azt szétnyomkodjuk villával, A lényeg, hogy egybe is maradjon, de lekvárszerű is legyen.


A tejszín félig felverni szükséges a már jól ismert módon,

ezt követően habfix, porcukor, vanilin bővíti a kört és további habverés fejeli meg a tettet.
Most már kemény habig meg sem állunk, majd fokozásként beleapplikáljuk az összetört eperdarabokat és kizárjuk a családot a házból, akik erre a látványra mindenképp kóstolót követelnek.

A pifkótára rá a felét ( kicsit többet), jöhet a teteje pifkóta és erre a másik fele.
Erre a célre megint egy külön adag Hulalát javaslok, mert az jobban tart. Ez most nálam kimaradt, így a másnapi 1 órás szállítás zötykölődés utáni kinézete felért egy arculcsapással. Jah, nem az egy másik torta volt, na mindgey.
Lényeg, hogy a tejszín nem játék, ezt már sokszor mondtam:)

A tető tetejére mehet az eperdíszlet, mandula oldalra, csili-vili, miegymás, kezitcsókolom.



7 megjegyzés:

Andus írta...

Fúúúúúúúúúú,ez gyönyörűséges. Azt hiszem valakinek el kell készítenem !!!

Györgyi írta...

Nekem?????????
Nekem!!!!!!!!!

Juliann írta...

Na, ez van, amikor a kereslet és a kínálat találkozik:)))))

Ancsi írta...

HÉÉ
Túlkereslet merült fel személyünkben! (E/3)

fuhh

Névtelen írta...

jááááj, de szép lett!

ez nem bálnás torta!

nekem, mint cukorbetegnek szénhidráttal dúsított ételek megtekintése a desszert!
hát ez az!

Juliann írta...

Akkor nézd meg kétszer is mucikám, hogy holnapra is maradjon!! :)

rigácsanyu írta...

báááámulom