Éééééés újra itt, köszöntök Mindenkit!
Most, hogy nyakunkon a karácsony, nekifutok a tavaly elmaradt bejegyzések lesütésének illetve a diétámba mostanában beilleszthető cuccok blogba való betevésének.
Elsőként érkezzen a Túró Rudi süti, ami egyébként egyik csoportba sem tartozik, mert azért annyira nem diétagyanús, de kis mértékben fogyasztható.
Valamiért folyton dé ja vu-m van ezzel a sütivel és nem tudom, miért. Folyamatosan az az érzésem, hogy én ezzel már találkoztam valahol, valakinél, de 3 hete pörög rajta az agyam és nem jövök rá.
Mindegy, nagyon jó, hogy megtaláltam, szerintem eszméletlen finom.
A mennyiségeket tekintve kettő darab őzállat gerincét rántsd elő, vagy felezd a mennyiséget.
Ha rám hallgatsz, ilyesmit nem teszel, legfeljebb a tészta felét folpackban elcsomagolod holnapig, mire teljesen elfogy az előző adag. A képeken most eleve a fél adagot látjátok, de a mértékek a rendes 2 gerinces verziót fejtik ki.
Termények a tésztát illetően:
-25 dkg liszt
-12 dkg margarin
-1 tojás sárgája
-1 evőkanál cukor ( ezt egy kicsit emelném másfélre is, mert elbírná, de diétázunk, úgyhogy csak Te emeld)
-2 evőkanál kakaó ( cukrozatlan - a jó tészta egyik kezével ad, a másikkal elvesz, ugye:)))
-késhegynyi szódabikarbóna ( bocs, Györgyi, elfelejtettem lefotózni, hogy az mennyi, ha legközelebb jössz, hozz egy kést és megmutatom)
-1 dl tejföl
A tészta hozzávalóit jó alaposan összegyúrom. Nem kell megijedni, ragad, mint a rosseb, ezért lehet kicsit utánalisztezni, de inkább folpackba menjen a fagyóba addig, míg a tőtike elkészül.
Termények a tőtikét illetően:
-50 túró
-3-4 tojás ( szétválasztva a fehérje és a sárgája)
-3-4 evőkanál búzadara
-reszelt citromhéj
-pár csepp citromlé
-1 vanilincukor
-20 dkg cukor
Egyéb termények:
- kb. 1 tábla csoki
- kb. 1 evőkanál olaj
A tőtike részegységeit is egy nagy egésszé komponáljuk, majd félretesszük, mert kell a hely a tészta gyúrására. A fontos tudnivaló itt annyi, hogy a tésztából megmaradt 1 tojásfehérje, azt nyugodtan idecsaphatjuk.A fehérjét a végén keverjük bele, keményre vert hab állagban.
Szóval tészta gyúrás...
Ehhez a művelethez még szükség lesz még lisztre és bátran lisztezzük alá a cuccot, különben csak a karcmentes súrolószer szedi fel a deszkáról.
Most az egyik őzgerinc méreteit tekintve gyanús oldalpillantásokkal mérjük fel. Ennek a méretét kell hosszában kinyújtani.
Szélességben pedig a szemmérték lesz segítségünkre. Akkora legyen a téglalap, hogy szépen befektetssük a lapot és a töltelék behelyezése után rá tudjuk hajtani a széleket.
Mint látható a szemmértékemmel is gondok adódnak a terhesség során, de mindegy. Mindenre azt mondja a doki, a szülés után elmúlik.... ( Mondjuk gyanítom, a gyerekre ez nem lesz igaz...:)))
Szóval befektet, tőtike betőtttt, oszt ráhajt.
Ezt követően megy a sütőbe, amely ezalatt szépen előmelengetődött, közepes hőfokon.
Kb. 40-50 percig fog sülni.
Ha szétrepedt, ha nem sikerült betakarni a tetejét sebaj, eddig hagytalak idegeskedni miatta, de nem tovább.
Most, hogy megsült elárulom, hogy kiengeded az őzgerincből, hagyod kicsit hűlni és megfordítod, tehát a hibát soha senki nem látja többé.
Amíg eme kecses gerinc hüledez, elkészítjük a kb. 1 tábla magas kakaótartalmú olvasztott csokinkat, vagy amit találtunk otthon.
Ehhez egy hangyaf...sznyi olaj kell csak, épp azért, hogy selymes legyen. Megolvasztod és ráöntöd a sütikére. Hagyod megdermedni, aztán lehet falni.
Még valami!
Ha valaki végül mégis megjegyzi: Jé alul ott nem ér át a süti!
Ezesetben nyugodtan vedd ki a kezéből és zavard el messzire, nem ért a művészethez!
Csókolom!
2011. november 13., vasárnap
Feliratkozás:
Megjegyzések küldése (Atom)
5 megjegyzés:
hahóóó! ez egy veszprémi recept!
legközelebb kör keresztmetszetűre ...ha kérhetem.
Jónézkianya!
Ja és el kell, hogy mondjam, a következőt olvastam: "a szeméremmel is gondok adódtak a terhesség során"...mi van? Az oké, hogy előtte adódtak, mert azér lettél terhes, de alatta már mit számít,meg hogy jön ide? Mindig akor olvasom a blogot, amikor már elmúlt este 9 és elfáradok na. Csókolom, megyek.
...aKKor
Igazolhatom, hogy jó ízű sütyeményről beszél a blogger :)
Megjegyzés küldése