Jó estét, jó estét!
Kedves férjem szülinapi tortája lett idén eme remek, el is fogyott az utolsó morzsáig, de szerencsére időnek előtte lefotóztam serényen.
Igen, tudom. Belsőbb körökben már bizton kiszámoltátok, hogy a bizonyos szülinap majd' két hete volt, ha idáig eljutottatok, akkor taps nektek.
Jóvanna, dolgom volt! :)
De most már itt van, és akkor nem is húzom az időt...
Összetevők:
Pifkóta:
- 7 - 8 tojás ( mennyisége az ízre erőteljes hatással bír, de függ az árfolyamtól is. Ha gyakran sütsz ilyet, inkább vegyél egy tyúkot)
- 20 dkg cukor
- 20 dkg liszt
- 4 teáskanál kakaópor
Tőtike:
- 60 - 70 dkg meggy ( szemrevaló)
- 2 csomag vanilincukor
- 2-3 csomag tejszín ( a zacskós a tuti, előtte pár órával már pattintsd a hűtőbe, még felveretlenül)
- 2-3 csomag habfixáló por
Csinosítás:
- kis doboz Hulala tejszín (későbbiekben kitárgyalom)
- csenj pár szem meggyet a fentiekből
- 5 dkg félédes, vagy keserű csokika
Mágikus művelete mindennek:
Fenti hozzávalók mennyisége kitett egy szív formát ( konkrétan azt érdemelte meg a medve az elmúlt év alapján), de bátran belefér egy rendes kerek tortaformába is. A szív alakú ezzel a mennyiséggel három lapra szerelhető lett.
Ha a tökéletes tepsiforma kiválasztódott, akkor kivajazódhat, kibélelődhet sütőpapírral, vagy liszttel.
A sütőt bírjuk előmelegedésre, határozott felkiáltásokkal!
A tojásokat válasszuk szét sárgábbik és fehérebbik részre. A továbbiakban semmilyen diszkriminatív folytatása már nem lesz a sztorinak, illetve lehet, hogy mégis...A lisztet keverjük el a kakaóporral:))
A tojásfehérjét egy csippenet sóval verjük kemény habbá,
a sárgáját pedig krémesre a cukorral.
Most mindhárom összemaszatolt vájling tartalmát egyesítsük. Optimálisan egy negyedikbe, aztán kérjünk fel valakit a családból a mosogatásra.
Ha jól kikevertük a masszát, akkor egyenletesen pattintsuk át a tepsibe, és csapjuk rá a sütőajtót.
Légkeverésesnél 180 fok és kb. 20-25 perec, de azért figyelgess befelé a kémlelőablakon. A kakaótól igen nehéz eldönteni, hogy valóban megpirult-e, ezért javasolt a tűpróba, de csak a sütési idő vége előtt, különben a vérnyomása erősen csökkenni kezd és végül összeesik.
Stabil oldaltfektetés után, némi pulzusszámlálást követően rámoljuk elő a sütőből és hagyjuk hűlni. Innentől már rendbejön egyedül, a mentőket küldjük haza!
Addig mosogassunk meggyet, szórjuk rá a vaníliás cukkert, forgassuk át és csepegtessük le a felesleges lét.
Jön a kardinális rész, ez a legnehezebb, még a néhai Brinkmann professzor bácsi feleségének is valószínűleg gyakran meggyűlt vele a baja.
A tejszínhab felverése!
A jól kihűtött tejszínt egy kevés porcukorral kezdjük habosítani. A képen jól látható módon szeparáljuk el a konyhánkat a tevékenységtől, különben fehér pettyes örök mintázatú függönyben és falban lesz részünk a további 74 évben. ( Vagy hirdessük meg a házat!)
Közben azért szemünk a pályán legyen, mert ha mégsem ez volt a legjobb bevásárlás, akkor már csak azt látjuk, hogy hirtelen túróvá vált a tejszín.
Ezért érdemes mindig többet venni, ha megmarad, az mindig elfogy, de ha nem akkor dobd be egy borítékba és küldd el hozzám elsőbbségivel.:)
A tejszín készítésénél félúton óvatosan zavarjuk bele a fixálóport is.
Ha kész van, az megér egy ünneplést már önmagában is, a gyomorgörcs már alábbhagy, nagyon ügyes vaaaaagy!!!
Még egy megjegyzés: mindig egyesével verem fel a tejszínhabot, mert bizalmatlan vagyok teljesen, így ha kárba vész, akkor mindig csak egyet veszítek)
A piskóta is teljesen kihűlte magát, szétvágható állapotba került.
Rétegezzünk!
A pifkótára menjen bőven a tejszínhabból, majd megy a meggy. Jól nyomkoduk bele a habba, esetleg a tetejére is simítsunk belőle, hogy ne legyen lyukas a torta belseje.
Jöhet a következő lap. A már ismert technikát már rutinosan bevetjük: hab, meggy, hab.
A tetejére és a oldalára már díszítünk is, ezért ajánlatos a Hulala tejszín ( Korci ezen nevetgélt úgy 3 napig - hogy lehet ilyen nevet adni neki).
A lényeg: a Hulala tökéletes tejsíznhabot produkál, mindeféle adalék nélkül is betonkemény és teljesen megbízható.
Nekem az ízével van bajom, mert ez növényi alapú, és szerintem az igazi tejszínhabnak a derekáig sem ér fel.
Viszont ékesítésre zseniális. Tehát a Hulala is felverődik, ez már eleve édes.
A torta külsejét szépen habosra spatulázzuk, a levámolt pár szem meggyet eligazgatjuk ügyesen.
Most jön a csokiforgács!
Évekig szenvedtem azzal, hogy vízgőz fölött felolvasztom, szépen olajjal fényesítem, kihűtöm és 45 fokos szögben farigcsálom.
Erre jön a Jamie Oliver, aki a múltkor lazán maga elé rántott egy tábla csokit, oszt nekiállt forgácsolni.
Konkrétan sokkot kaptam.
Úgyhogy az első igazi csetlésem-botlásom a tábla csokival a képen látható.
A képek elkészítésében és egyéb tevékenységekben is részt vett Györgyi, ezúton is köszönöm. ( Azért elég rossz lehet úgy segíteni a torta körüli készítésében, hogy szegény meg sem kóstolhatta...)
Az elfogyasztásában pedig egy egész nagy család segédkezett, nekik is köszönöm!
Naná hogy ma azzal zárom:
Boldog szülinapot édes Mackóm, mától csak Krisztusomnak hívlak!
:)
És még egy ráadás kép, mert látnotok kell, hogy képtelen nem mafla képet vágni egy családi fotóhoz:))))))))))
2011. február 10., csütörtök
Feliratkozás:
Megjegyzések küldése (Atom)
9 megjegyzés:
Há' gratulálok tátom szám :-O
Mintha a jobb mutatóujjad kicsit véres lenne. Az is kell bele? Ez a titok?
Na melyik képen? :)
Amúgy értelmes mackónak dupla puszi a 33-hoz!
Boldog szülinapot utólag is :o
A hulalával szuper kemény habot lehet verni 1 perc alatt de tényleg van egy kis műanyagos utóíze...
anyád orvosnál volt...
iratta föl a kavintont...
Krisztusi korú a "fijam"nagyon szeretjük
Óóó, minek neked kavinton, mama?
:)
Így is túl sok mindenre emlékszel, he!
:)
Na akartam mondani, hogy gyakrabban járjon a Györgyi, mert ezek a képek nagyon jók lettek :D
Tetszik a humorod, hihető, hogy amit csinálsz a jóóóóó!
Jelentkezhetnél a blogversenyre!
http://bloggerina.nlcafe.hu
Üdv: Magdi
Szia Magdi!
Nagyon megtisztelő, amit írsz, köszönöm szépen! A helyzet azonban az, hogy jelenleg nem felelek meg a feltételeknek, mert blogírás helyett szültem egy gyereket, így most kicsit elhagyatott a blogom. De nem lesz ez így mindig,ezért köszönöm a bíztatást, még az is lehet, hogy egyszer élek vele:)
Minden jót Neked!
Üdv:
Júlia
Megjegyzés küldése