2011. február 10., csütörtök

Boldog szülinapot Mackóm! - A Feketeerdő torta

Jó estét, jó estét!

Kedves férjem szülinapi tortája lett idén eme remek, el is fogyott az utolsó morzsáig, de szerencsére időnek előtte lefotóztam serényen.

Igen, tudom. Belsőbb körökben már bizton kiszámoltátok, hogy a bizonyos szülinap majd' két hete volt, ha idáig eljutottatok, akkor taps nektek.

Jóvanna, dolgom volt! :)

De most már itt van, és akkor nem is húzom az időt...




Összetevők:

 Pifkóta:
 - 7 - 8 tojás ( mennyisége az ízre erőteljes hatással bír, de függ az árfolyamtól is. Ha gyakran sütsz ilyet, inkább vegyél egy tyúkot)
 - 20 dkg cukor
 - 20 dkg liszt
 - 4 teáskanál kakaópor



Tőtike:
 - 60 - 70 dkg meggy ( szemrevaló)
 - 2 csomag vanilincukor
 - 2-3 csomag tejszín ( a zacskós a tuti, előtte pár órával már pattintsd a hűtőbe, még felveretlenül)
 - 2-3 csomag habfixáló por


Csinosítás:
 - kis doboz Hulala tejszín (későbbiekben kitárgyalom)
 - csenj pár szem meggyet a fentiekből
 - 5 dkg félédes, vagy keserű csokika


Mágikus művelete mindennek:

Fenti hozzávalók mennyisége kitett egy szív formát ( konkrétan azt érdemelte meg a medve az elmúlt év alapján), de bátran belefér egy rendes kerek tortaformába is. A szív alakú ezzel a mennyiséggel három lapra szerelhető lett.

Ha a tökéletes tepsiforma kiválasztódott, akkor kivajazódhat, kibélelődhet sütőpapírral, vagy liszttel.
A sütőt bírjuk előmelegedésre, határozott felkiáltásokkal!


A tojásokat válasszuk szét sárgábbik és fehérebbik részre. A továbbiakban semmilyen diszkriminatív folytatása már nem lesz a sztorinak, illetve lehet, hogy mégis...A lisztet keverjük el a kakaóporral:))

A tojásfehérjét egy csippenet sóval verjük kemény habbá,
a sárgáját pedig krémesre a cukorral.


Most mindhárom összemaszatolt vájling tartalmát egyesítsük. Optimálisan egy negyedikbe, aztán kérjünk fel valakit a családból a mosogatásra.




Ha jól kikevertük a masszát, akkor egyenletesen pattintsuk át a tepsibe, és csapjuk rá a sütőajtót.

Légkeverésesnél 180 fok és kb. 20-25 perec, de azért figyelgess befelé a kémlelőablakon. A kakaótól igen nehéz eldönteni, hogy valóban megpirult-e, ezért javasolt a tűpróba, de csak a sütési idő vége előtt, különben a vérnyomása erősen csökkenni kezd és végül összeesik.
Stabil oldaltfektetés után, némi pulzusszámlálást követően rámoljuk elő a sütőből és hagyjuk hűlni. Innentől már rendbejön egyedül, a mentőket küldjük haza!

Addig mosogassunk meggyet, szórjuk rá a vaníliás cukkert, forgassuk át és csepegtessük le a felesleges lét.



Jön a kardinális rész, ez a legnehezebb, még a néhai Brinkmann professzor bácsi feleségének is valószínűleg gyakran meggyűlt vele a baja.
A tejszínhab felverése!
A jól kihűtött tejszínt egy kevés porcukorral kezdjük habosítani. A képen jól látható módon szeparáljuk el a konyhánkat a tevékenységtől, különben fehér pettyes örök mintázatú függönyben és falban lesz részünk a további 74 évben. ( Vagy hirdessük meg a házat!)



Közben azért szemünk a pályán legyen, mert ha mégsem ez volt a legjobb bevásárlás, akkor már csak azt látjuk, hogy hirtelen túróvá vált a tejszín.
Ezért érdemes mindig többet venni, ha megmarad, az mindig elfogy, de ha nem akkor dobd be egy borítékba és küldd el hozzám elsőbbségivel.:)

A tejszín készítésénél félúton óvatosan zavarjuk bele a fixálóport is.

Ha kész van, az megér egy ünneplést már önmagában is, a gyomorgörcs már alábbhagy, nagyon ügyes vaaaaagy!!!

Még egy megjegyzés: mindig egyesével verem fel a tejszínhabot, mert bizalmatlan vagyok teljesen, így ha kárba vész, akkor mindig csak egyet veszítek)



A piskóta is teljesen kihűlte magát, szétvágható állapotba került.


Rétegezzünk!
A pifkótára menjen bőven a tejszínhabból, majd megy a meggy. Jól nyomkoduk bele a habba, esetleg a tetejére is simítsunk belőle, hogy ne legyen lyukas a torta belseje.



Jöhet a következő lap. A már ismert technikát már rutinosan bevetjük: hab, meggy, hab.

A tetejére és a oldalára már díszítünk is, ezért ajánlatos a Hulala tejszín ( Korci ezen nevetgélt úgy 3 napig - hogy lehet ilyen nevet adni neki).
A lényeg: a Hulala tökéletes tejsíznhabot produkál, mindeféle adalék nélkül is betonkemény és teljesen megbízható.
Nekem az ízével van bajom, mert ez növényi alapú, és szerintem az igazi tejszínhabnak a derekáig sem ér fel.
Viszont ékesítésre zseniális. Tehát a Hulala is felverődik, ez már eleve édes.

A torta külsejét szépen habosra spatulázzuk, a levámolt pár szem meggyet eligazgatjuk ügyesen.



Most jön a csokiforgács!

Évekig szenvedtem azzal, hogy vízgőz fölött felolvasztom, szépen olajjal fényesítem, kihűtöm és 45 fokos szögben farigcsálom.

Erre jön a Jamie Oliver, aki a múltkor lazán maga elé rántott egy tábla csokit, oszt nekiállt forgácsolni.
Konkrétan sokkot kaptam.
Úgyhogy az első igazi csetlésem-botlásom a tábla csokival a képen látható.



A képek elkészítésében és egyéb tevékenységekben is részt vett Györgyi, ezúton is köszönöm. ( Azért elég rossz lehet úgy segíteni a torta körüli készítésében, hogy szegény meg sem kóstolhatta...)
Az elfogyasztásában pedig egy egész nagy család segédkezett, nekik is köszönöm!

Naná hogy ma azzal zárom:
Boldog szülinapot édes Mackóm, mától csak Krisztusomnak hívlak!

:)


És még egy ráadás kép, mert látnotok kell, hogy képtelen nem mafla képet vágni egy családi fotóhoz:))))))))))

9 megjegyzés:

Andus írta...

Há' gratulálok tátom szám :-O

Györgyi írta...

Mintha a jobb mutatóujjad kicsit véres lenne. Az is kell bele? Ez a titok?

Na melyik képen? :)

Györgyi írta...

Amúgy értelmes mackónak dupla puszi a 33-hoz!

Ancsi írta...

Boldog szülinapot utólag is :o

A hulalával szuper kemény habot lehet verni 1 perc alatt de tényleg van egy kis műanyagos utóíze...

Névtelen írta...

anyád orvosnál volt...
iratta föl a kavintont...

Krisztusi korú a "fijam"nagyon szeretjük

Juliann írta...

Óóó, minek neked kavinton, mama?
:)
Így is túl sok mindenre emlékszel, he!
:)

Ancsi írta...

Na akartam mondani, hogy gyakrabban járjon a Györgyi, mert ezek a képek nagyon jók lettek :D

Névtelen írta...

Tetszik a humorod, hihető, hogy amit csinálsz a jóóóóó!

Jelentkezhetnél a blogversenyre!

http://bloggerina.nlcafe.hu

Üdv: Magdi

Juliann írta...

Szia Magdi!
Nagyon megtisztelő, amit írsz, köszönöm szépen! A helyzet azonban az, hogy jelenleg nem felelek meg a feltételeknek, mert blogírás helyett szültem egy gyereket, így most kicsit elhagyatott a blogom. De nem lesz ez így mindig,ezért köszönöm a bíztatást, még az is lehet, hogy egyszer élek vele:)
Minden jót Neked!
Üdv:
Júlia