2011. március 21., hétfő

Rigácsanyu féle karfiolos "fasérozott"

Nohát-nohát!

Elhoztam egy kb. 20 éves receptet a családi asztalról, rég elfeledett recept ez, pedig régen igen sokat ettük.

Egy időben a tesóm fejét megsütötte a nap és kitalálta, hogy akkor most legyünk vegák.
Persze csak azok a vegák, akik mindössze húst nem esznek.
Hát mi a boszorkánnyal meg minden hülyeségre kaphatóak voltunk, így bele is vetettük magunkat.

Komoly és kitartó család vagyunk: másfél évig bírtuk és ha jól rémlik én rúgtam fel először, méghozzá a húsvéti sonkával estem bűnbe...


Ennek ellenére sok finom tápot kreált a mutter, s most valahogy eszembe jutott. Olyannyira eszembe, hogy 4 hete ezt sütöm, átlag heti kétszer.

A recept teljesen egyszerű, hidegen is ehető, főzelékhez, vagy rizshez, amihez és ahogyan akarod.
Mivel a recept anyutól származik, naná, hogy nem lesz mértékegység. Agyára megyek, tudom, de ő tanított így és őt pedig az anyukája.

Tehát sorolom a cuccokat, a mértékegység pedig: gondolomformán:)


Összetétel:
 - karfiol
 - némi vegeta
 - reszelt sajt - lehet vegyesen is
 - kevés zsemlemorzsa
 - pici bors
 - 1 tojat


Bundázáshoz:
 - további némi zsemlemorzsa

Sütéshez:
 - olaj



Tevékenység:

A karfiolt főzd meg fedő alatt ( csak én vagyok olyan extrém, hogy imádom a fővő karfiol illatát) némi vegetával.
Elvileg nem kell teljesen puhára főzni, elég csak félig, különben túl sok levet szív magába. Én mondjuk ilyenekre, hogy félig, képtelen vagyok figyelni, így aztán becsületesen megfőzöm és a végén kinyomkodom a levét.
Amikor mindez megvan, és már leve sincs, turmixszal, botmixerrel, vagy eygszerűen tapicskolva, kulimászolva törd szét a karfiolt.

Ehhez add hozzá a reszelt sajtot, a tojást, a borsot és szemlemorzsát.
A zsemlemorzsa adagolása odafigyelést igényel, mert meg kell találni az egyensúlyt.
Ha túl sok, akkor kapsz egy betonkemény kenyérízű fasírtot, ha túl kevés, akkor meg szétesik sütés közben.
Szóval én azt mondom, okosan és apránként adagold, mert a tré munkára csak nekem van licenszem:)

Amikor megvan, hömbölgesd meg a zsemlemorzsában.
Ilyenkor egyébként lehet érezni, hogy ha túl kevés az összefogó anyag és tudsz rajta kicsit változtatni.
Ha viszont nagyon keménynek érzed, akkor tedd félre, szaladj el a boltba 13 fej karfiolért, főzd meg és helyrebillentheted kicsire töpörödött sikerélményedet:)

Forró olajban kell sütni, hamar kész is van, mert minden hozzávaló gyakorlatilag sütés nélkül is működőképes ( csak legfeljebb gusztustalan)).
A reszelt sajt miatt viszont a szemed a pályán legyen,  nem kell sokáig kínozni az olajban, mert akkor kifolyna.

Ha kész van, akkor....

most mit beszéljek már?
Hát ha kész van, akkor eszegesd megfele, ne engem olvasgass!
:))))


Anyukám, te bátor exvega amazon!
Köszi a receptet, újra beleszerelmesedtem!




Csak tudnám, hogy már megint ki a fasírt? :D


7 megjegyzés:

Andus írta...

Jááj az a petrezselyem,he :D

Névtelen írta...

én meg azt szeretném tudni, mi a fasér szemléljük meg a morzsát????:-)!!

lehányom Júlia!!!
most akkor jön a spenót recept? mert a karfiolfasírt után azt tanultad meg főzni és egy hónapig azt ettünk minden nap.
má a wc kagyló is ződ vót...:-) :-)

petrezselymet űtettem a nyárra, mire jöttök.csókollak bennetek

Andus írta...

Lássa Juli,Ki a fas Írt,há Anyád :)

Juliann írta...

Andus, pedig genetikailag nem tartozol a családunkba, de ez simán nem észrevehető, mafla vagy te is:)))))

Anyukám!
Ez a petrezselyem még mindig az a termés, most kezd éledezni. De jól jön majd az utánpótlás, mert idén origamivitorlást szeretnék petrezselyemből:))))))

Spenótot majd megszavaztatom, de az egyáltalán nem nehéz, gondolom, inkább más érdekli a kedveskéket.

Györgyi írta...

A Morzsát csak ne nagyon szemlélgessétek, aztat kizárólag puszilgatni lehet, azt kész pássz.

Ancsi írta...

Éhön maradunk megin, má' látom...
Tessék főzni :o

Andus írta...

Csatlakozom,ha kell az ablakotok alá megyek vonyítani.