2011. május 1., vasárnap

Fonott kalács - végreeee

Helló-halló szevasztooook!

Boldogsággal tölt el ez a bejegyzés, mert végre sikerül feltennem ezt a gyönyörűséget.
Gyakran találom magam szemközt a problémával: a próbasütés tök jó, finom is, miegymás. Második alkalommal beélesítem a fotóapparátot és a gyakorlottak nyugalmával kezdem el a készítést.
Aztán a végén valami vicces, esetünkben például kalácsnak a legnagyobb jóindulattal sem nevezhető vidámság mászik ki a sütőből.


Őszinte leszek ez kb. az ötödik sütése a terméknek.

Az idők során rájöttem arra, hogy a fényképező és a főztöm között komoly kapcsolat leledz. Mégpedig kifejezetten negatív irányban.
Amint meglátja a kelő tészta, vagy sűrűsödő krém a fényképezőgépet, abban a pillanatban összeesik, elfolyósodik, vagy állszakállt ragaszt, miegymás. A lehetőségek tárháza végtelen, belátom.

Tehát újabban suttyomban vagyok kénytelen dolgozni, különben sosem kaptok új bejegyzést.

Tegnapelőtt ügyes volt a tevékenységem, így mutatom is, hogy mit hoztam:)


Az eredeti recept forrása:
http://limarapeksege.blogspot.com/2009/04/foszlos-kalacs.html

Némiképp persze átdolgoztam a receptet azok számára, akiknél nem rohangál tyúk az udvaron számtalan tojást hullajtva maga után.( Bár Limara udvarát sem láttam még bevallom:)))
Tény, hogy az eredeti recept szerint nem csináltam meg, pedig biztos, hogy szuper, de gondolnom kell azokra a barátaimra is, akik azt mondják: Dáááhogy kell bele még egy tojás!
:))))

Szóval low cost foszlós cuccos jön máris a következő enter után...


Hozzávalók:
 - 2,5 dl habtejszín ( ez egy zseniális találmány, nyomába sem érhet a tejes verziónak - próbáltam párat régebben abból)
 - 1 egész tojat
 - 1 tojásfehérje
 -  csipet só
 - 2 csapott evőkanál cukor
 - 2 cs. vanilincukor
 - 1 cs. porélesztő
 - 50 dkg liszt



Tetejére kenéshez:
 - az árván maradt tojásfehérjének a sárgája egy löttyintés tejjel.


Minden hozzávalót delegálj be a kenyérsütőgépbe, és dagasztasd szépen,

de a kelesztés funkciót ne használd ki, inkább pattintsd át egy műanyag tálba, vagy tehetősebb olvasóimnak: kelesztőtálba:)) A műanyag edényt kicsit ki szoktam vékonyan olajozni, így egyben fog kijönni a kalácstészta és mosogatásbarát is.


Takard le konyharuhával és egy órát hagyd magára.
Ha olyan szomszédaitok vannak, mint nekem ( a drágák), akkor hívd fel őket, hogy 1 órán keresztül felfüggeszted a barátkozást, mert mindig ilyenkor jönnek be nagy slunggal, huzatostul, amit pedig rossz szemmel néz a tészta. Igen, bizony, ő egy kicsit önző, de kap majd hideget - meleget:)

Ha a kelesztés elkészül, oszd két részre a tésztát. Remekül lehet vele dolgozni, nem igényli az alálisztezést sem.


Két szép hosszú sodronyt kell készíteni, melyeket kereszt irányban helyezünk el.

Most jönne jól, ha mégis odafigyeltem volna anno a fősulin a geometriánál, mert nem fogom tudni leírni, hogy hosszú és fáradságos munkával hogyan sikerül végre összefonnom szalonképes módon.
A lényeg, hogy a keresztbetett csíkokat mindig keresztezed, egyszer egyik csík két lábát, egyszer a másikat. Ami az előbb felül hurkolt, az a következőnél alul fog. Igyekeztem egy sorozatképet prezentálni mellé, de nem tudom, hogy mennyire érthető.









Kérés esetén előszedem a medvét, hogy a legközelebbi alkotásnál kamerázzon, vagy tudom is én.
Egyszer még régebben találtam erről egy videót, de most sehol sem lelem.
Ha végül szétgyurmáztad a házat és eluntad magad, akkor csinálj egy sima hármasfonást, oszt jóvan.

Ezt követően egy karácsonykor vett, gyümölcskenyérhez szánt formába helyeztem kb. olyan óvatossággal,. mint amikor a bepelenkázott gyereknek húzod vissza a hátán a pólóját ( IIGEN, fogtam a fejét is!!), melyben előzőleg egy kis szilikonos sütőpapír helyezkedett el.


További fél óra kelesztés,

majd előmelegített sütőben kellene elvileg indítani, én viszont a fél óra végén teszem be, és akkor kapcsolom be a sütőt, így jött fel megfelelően. Mint amikor kinézel a kádból fekve, hogy ki a búbánat üvöltözik a tévében, hogy: Jerzy, vagy Béciii, Béciii, vagy Jerzyyyy jöjjenek a fantomképek, jöjjenek a fantomkééépek!!!!


Valószínűleg a kalácsot is érdekelte a párbaj vége:) És azóta mindig, mert eddig 100%-os sikerrel felmászik a peremre.

A szakmaiság kedvéért azonban előmelegített sütő kellene, mégpedig 180 fokos légkeveréses.
A kalácsot, hiába jönne kifelé 30 percig kell sütni, ebből a 15. percben átteszem alulsütésre, különben nagyon megégne a teteje.

Upsz, a sütés előtt kend meg a tojássárgájás  (de szépen hangzik) tejjel.

Namármost akkor kész is van.

Tessék, vegyetek!



6 megjegyzés:

Andus írta...

Julikám a pofám leszakad,ez gyönyörűűűűű :)

Ancsi írta...

mintakalács, zupaaa

Györgyi írta...

LEFIRKÁLTA: Juliann
KIPIPÁLTA: Györgyi

Juliann írta...

Sziasztooook!

Köszi Andus!
Köszi Zaniiii!

Györgyi, csak nem megcsináltad???

Györgyi írta...

Na és akkor mi van?

Névtelen írta...

bámulatos!!!

szerintem vetted!

nemtomkicsinálttégedilllllyenügyesre!!!


csak neem ???
anyád