2010. május 16., vasárnap

Tejszínes - gombás csirkemell

Épp marhát főzök, de gondoltam, hogy örülnétek a csirkének addig:)

Ezt a finomságot anyuval csináltuk mindig, nagyon komoly előkészületeket igényel.
Legalább 5 órával előtte nem szabad már enni semmit, és a legkényelmesebb, derékban kellően bő nadrágban tessék lenni, midőn elfogyasztá...

Később már néhány órán keresztül nem igazán lehet mozgásba hozni a szervezetünket, mert teljesen betölti a teret a pocakban. Kivéve persze a kismamáknál, ott más is betölti:)
Erről jut eszembe: lehet, hogy kismamik ezt nem is ehetik, mert a gyomor megnagyobbodása néhány órára szétnyomná a tökmagot:)

Most, hogy ilyen remekül felkonferáltam, nézzük is meg:

Hozzávalók: 
Valahol hallottam, hogy az ételekhez nagyon nehéz megadni mennyiségeket, a sütihez mindenképp kell, de egy ételhez nem mindig. Így most használom ezt a praktikus tanácsot.

- csirkemell kockás
- gomba apróra
- hagyma aprítva
- főzőtejszín, ehhez pici liszt és tej is mehet
- só, bors
- pici olaj
- naná, hogy petrzselyem
- tészta, vagy tarhonya - amivel enni akarjátok

Hogyan is:

A hagymát olajon megdinszteljük, és rázavarjuk a csirkét, hadd piruljon meg egy cseppet. Amikor kifehéredik, mehet a gomba is, elvidámkodnak ők hárman egy ideig. A gomba levet is ereszt, ne vegyük tőle zokon, így spórolja meg, hogy további vizet kelljen beletenni. Most jöttem rá, hogy a gomba egy instant dolog, melynek valódi jelentése: gomba vízzel:)
Hagyjuk tehát őket magukra, de kicsit vegyünk vissza a főzési hőmérsékletből.
Miután a lázmérő is megfelelőt mutat, dolgozhatunk a tészta vagy bármilyen köret előkészítésén is. Esetleg leülhetünk a zongorához egy röpke örömzenélésre. ( Most a Pink Panthert - nálunk csak Pankter - tanulom serényen.)

Amikor a leve is elfogyóban van, és a kombó is elbarnul a gombától, akkor jöhet a színváltás.
A főzőtejszín kicsi liszttel és tejjel simára keverem. Végülis habarom, na. Ettől lesz súlya, és nem lesz túl híg.
Tűzről levéve keverem bele, így nem lesz csomós. Utána vissza a melegedőbe, míg összeforr és összeáll, immár világos színt képvisel.

A tálalás kapcsán megjegyezném, hogy nyitott vagyok az új díszítésre, nézzétek csak meg, mit műveltem a szép kis petrezselymemmel.
Imígyen lett szalonképes, és persze az utolsó morzsáig elfogyott mind. A férjem meg is jegyezte, hogy vegyünk fel a gyakoribb kategóriába.

Nálunk a köret :
Férjnek: csigatészta
Feleségnek: házi csípett tarhonya


Egyébiránt gyorsan készül, kb. 35 perc alatt megvan. Ebben a köret is benne van, ha egyszerűbb.
Ajánlott elfogyasztási idő: 6 perc.
Nekem: 28 perc. ( Mindenki tudja, hogy borzalmas lassan eszem, most mit tagadjam:) Közben férj rendszerint elmosogat és még szerintem beleférne egy teljes mosás is:)

Legyen hozzá jó étvágyatok....és ne feledjétek: Derékban BŐ nadrág!!!

4 megjegyzés:

Andus írta...

Ez nagyon finom,én is gyakran készítem.
Ha még teszel bele kakukkfüvet és 1 tömlőssajtot a szószhoz,akkor viszont a sima finomból űberfinom lesz.

Juliann írta...

Hű Andus, ez szuper ötlet, mindenképp ki fogom próbálni, és természetesen referálok majd róla képekkel:) Köszi a tippet!

Andus írta...

MEG KIHAGYTAM MÉG VALAMIT:EGY KIS CITROMLÉ(KB.1 EV.KANÁL)

Juliann írta...

Andus!

Akkor az már nem is ez a kaja:))))
Mindenképp kipróbálom majd, de új nevet kell neki keresni:)