2010. április 4., vasárnap

Sonkás-sajtos muffin

Először is mindenkinek kellemesen tojjon a nyúlállat sokat! :)

Ünnep lévén a muffin, ami nem egyenlő a muflonnal, húsvéti sonkával készült, de volt már csülkös, szalonnás, tarjás verzió is, mindegyik nagyon finom.

A mennyiség eredetileg egy 12 darabos duci muffinhoz íródik, a képeken ennek dupláját lehet megfigyelni, valójában pedig négyszeres készült egy szuper kis verőcei házbontás előtti kerti partira.
A végén elfelejtettem lefotózni sajnos, pedig egy jó kis fonott szakajtóba pateroltam a cuccot, nagyon jól nézett ki. Természetesen nem hiányozhatott alóla a nyuszis dizájnos szalvéta sem.

A recept mennyiségei bögrés mértékűek, a háztartásomban közkedvelésnek látszó zsiráfos bögrék közel 3 decisek, de szerintem kisebb is jó, mert így vagy több lesz, mint 12, vagy dagik lesznek. A lényeg, hogy ha bögrézel, akkor jól el lehet találni az arányokat.

Most viszont már sok a duma, jöjjön a lényeg.


Lényeg:

- 1 bögre ( továbbiakban b.) liszt
- 1 b. reszelt sajt ( variálható a füstölt és sima, vagy bármilyen, de büdös sajtosan ne vigyél vendégségbe, mert tuti, hogy hazazavarnak:))
- 1 b. szalonnakocka/füstölt sonka/füstölt tarja/füstölt csülök
- 3/4 b. víz
- 1 tojás ( szükségtelen bögre hozzá)
- 1 púpos kávéskanál sütőpor


Egy műanyag tálba a száraz holmit beletenni, és összekeverni. Most jön a csoda, erről még sehol sem hallottam. A tojást habverővel felverni, egy szintnél tovább ez nem megy. Viszont el kell kezdeni lassan adagolni a vizet hozzá, és így szuper jó habos lesz. Nem gondoltam volna...
A szuper jó habos mehet bele a szárazokhoz, jól össze kell keverni. Olyan lesz, mint egy nagyon laza (mondhatnám úgy is, hogy elrontott ) nokedli massza.

Ezt szépen bele kell kanalazni a muffinsütőbe. Elvileg nem kell kiolajozni, de nekem nagyon öreg muffinsütőm van, neki már kell egy kis rásegítés. Mint a képeken is látszik, az idő megette szegényt, ezért elnézést kérek, de ti kértétek a részletes képeket..:) Becsületemre váljon, hogy előtte áztattam egy órát, és manikűrt nem kímélve sikáltam, mint egy eszelős, de nem lett szebb.

Tehát vissza a muffinhoz. Belekanalazás után az előmelengetett sütőbe csapjuk, 200 fokon kb. 20-25 perc. Szép vajbarna lesz. Egy lehelletnyi várakozás után a megfelelő szögből egy műanyag kés, vagy spatula segítségével vidáman kipattintható. Amikor a fenekét látod, akkor tudd: erre gondoltam:)
Süteményrácson kicsit hűlni hagyni, hogy a feneke is kihűljön és ne vizesedjen fel a dobozban, és máris lehet keresni neki egy kosarat, vagy dobozt.

A vélemények teljesen megoszlanak, hogy hidegen, vagy melegen finomabb, de mindenképpen érdemes kipróbálni, mert nagyon egyszerű.

2 megjegyzés:

Ancsi írta...

Ismerős, valahol én ezt már kóstoltam ;)
Majd eccer megcsinálom Istinek, ha jó lesz (tehát jó soká)

:)))

Juliann írta...

Igen, igen. Jelezte is a helyszínen, hogy adjam meg a receptet az ő kis asszonykájának. Mondta neki, hogy Ancsi tudni fogja: hol keresse:))