2010. április 14., szerda

Vakondtúrás torta

Egy szép szombati reggelen arra ébredtem, hogy márpedig ma Vakondtúrás tortát fogunk enni.

Eredeti verzióm szerint még dobozos megoldással, de néhány perccel később kitört belőlem a kreatív énem.

Szerencsére sikerült létrehoznom, ezért megmutatom nektek, mi van egy vakondtúrás belsejében.
És nem vakond:))


Tehátszóvalaszongya:

Pifkóta:
- 5 tojás - ismeritek a véleményem, de hát ebbe muszájos ennyi.
- 4 evőkanál cukor
- 1 dl étolaj
- 5 evőkanál liszt
- 2 evőkanál kakaópor
- 1 cs. sütőpor


Krény:
- 2 csomag habfixáló ( ezzel önmagában még azért nem jutnál messzire...)
- 2 evőkanál porcukor
- 0,5 l habtejszín
- 8 dkg csokika - na ezt ki se mértem, csak toltam bele szépen
- némi tortadara - hadd szóljon
- citromlé a banán lekenéséhez
- 3 banán, ha már így szóba került


Történés:
A tojásokat szétválasztjuk, de nem csak a héjától, hanem a sárgájától is. Ajánlatos a sárgájának választani a nagyobb küblit, mivel a végén ott köt ki minden.

A fehérjét kemény habbá verni.
Erről eszembe jut az első tortám, melynél erre a felszólításra produkáltam úgy 4 kerek buborékot a tojásfehérje tetején - és ezzel el is végeztetett. Na, az volt az a torta, amiből aztán sosem ettünk, mivel a belseje látványos folyásnak indult. Szerencsére jött az anyám, aki elmagyarázta a buborék és buborék közti különbséget, ennek okán aztán meg is tanultam a tojásfehérje milyenségét ha fel van verve tisztességgel. A képeken meg is osztom veletek.
Azért becsületemre váljék, 12 éves voltam az ominózus történéskor.

Tehát, mire ezt végigolvastad a habverő el is végezte a műveletet. Feltéve persze, hogy be van kapcsolva.

A sárgás küblit helyezzük előtérbe és tegyük bele a cukrot, majd indítsuk a verőgépet. Folyamatosan bele kell csorgatni az olajat ( kicsit egyszerűbb, mint a puha vajjal vacakolni). A lisztes-kakaós sütőport is adagoljuk hozzá, váltogatva a felvert fehérjével.
( A liszt-kakaópor-sütőpor elkészítése: A lisztet, a kakaóport és a sütőport keverjük össze.)


Hozzuk formába, itt 26 centis tortaformát használtam, nem lett nagyon magas a pifkóta, de ide nem is nagyon kell. Inkább csak alátétként szolgál a finom krémhez.

Sütőben 30 percig kb. 175 fokon. Tűpróbával nézzük meg, hogy megfelelő-e belül, s végül vegyük ki.

A 30 perc alatt remek alkalom nyílik a krém elkészítésére, illetve ennek elolvasására.

Fontos tudnivalók a habtejszínről:

A habtejszín nem játék! Tessék őt komolyan venni.
Mindenféle utángyártott, húdeszép, húdeszuper habtejszín létezik. Szerintem egy ruppót nem ér a nagy része.

Amikor tavaly nyáron Feketeerdő tekercset csináltam, négyszer mentem boltba tejszínért, mert az összes megtúrósodott. Most már tudom, hogy azért történik, mert amíg szállítják addig nem, vagy nem megfelelően hűtik. Utána te hazaviszed, beteszed a hűtőbe, majd felhasználod. A sok hőmérséklet ingadozás bizony nem tesz jót neki.
Eddig két díjnyertes habtejszín van, ami tuti befutó, de szívesen várom a véleményeket.
Ez most reklám vagy sem, én nektek írok, nem a nagyközönségnek. Ha esetleg egy idő után sokan leszünk, akkor kérek valami jutalékot a gyártóktól:)
Tehát a sima féltartós habtejszín ( mint a régi fél literes tej úgy néz ki) és a Hulala habtejszín remekelt a versenyben.
A Hulala ugyan növényi alapú, és betonkemény habot produkál, nekem személyszerint nem ízlik annyira, mint a féltartós zacskós tejszín. Viszont, ha biztosra akarsz menni, mert illusztris vendégeknek habozol akkor mindenképp válaszd a Hulala-t. Egyébként meg rád bízom.

Szóval krém:
Muszáj haladnunk, mert lassan megsül a piskóta.


A habtejszínbe a porcukrot beletenni, és indítani a habverőt. Fokozatosan beleadagolni a habfixeket is. Állítólag azt nem szabad az elején, de nem tudom, hogy miért. Miközben ezt csinálod, takard le a habverő gépet és tálat egy nagy konyharuhával, mert különben új csipkedíszeket készítesz a konyhaablakra, igaz, így télen nem kell műhóspray.

Amikor a hab kész, (a megfelelő állapot látható a képen), akkor mehet bele a sok csokis finomság. Találtam a hűtőben egy érett banánt is, azt is belemorzsoltam. Összekeverés és várakozás.


Piskóta ki. Hűl.
Megvan.

A piskóta tetejét kiskanállal, vagy kiskéssel óvatosan kikaparni egy tálkába.Az imígyen elkészült fészekbe kell pakolni a banánszeleteket, melyeket előzőleg citromlével simogattunk meg. Ettől nem barnul be olyan gyorsan. ( Meg persze attól sem, ha gyorsan elfogy.)
Banánszeletkék tehát a fészekben, jön a krém, egy szép nagy púpba, de a forma a kreatív elmék lényege, tehát bátran lehet próbálkozni.
Ezt követően a kistálkában levő, félig elárvult piskótasallangokat szépen elmorzsolgatni és ráhelyezni, szórni a púpra. Jól látható, hogy ezt nem tanácsos takarítás után végezni.
Utána letakarni, és egy éjszakára a hűtőbe tenni.
Muszáj az éjszakai pihenő, mert így szívja be a nedvességet a pifkóta.


Szerinted kibírtuk? :)))

8 megjegyzés:

Ancsi írta...

Na kivele hány percig tartott a torta elfogyasztása? Nagyon jól néz ki!
Nálunk nem kellene bajódni a maradék visszacsomagolásával ;)

Juliann írta...

Na igen. Rövid idő alatt letudtuk az elfogyasztását.:) Sok csomagolót én sem használtam el rá:)

Ancsi írta...

Visszajöttem megnézni a csodálatos vakondturhás tortádat.

Andus írta...

Jajjjjjj!Már megint valami finom.A gyerekek után miről szól majd a blog?Végy 2 salátalevelet,oszt rágd meg jól,s élvezd,mert többet ma már nem ehetsz :-D

Elklenségem vagy te nekem.Még a végén kedvet kapok a sütéshez...

Juliann írta...

Ancsikám még várj vele, mert ebben bizony van tejtermék:)
Vagy már lehet?

Andus, a kérdés jó. A gyerekek idején majd róluk szeretnék blogozni, mint ti. Az biztos, hogy akkor az a blog gyorsabban frissül majd, mint ez.
Mondjuk ez még odébb van.

Megvan! Amíg a gyerekek mellett nem lesz majd időm új kajákat pakolni ide, addig majd megnyitom a barátaim küldték recepteket - ti addigra már úgyis rutinos lesztek a gézengúzok mellett.

Andus írta...

Megembereltem magam!
Ééééééééés,ajánlom figyelmedbe a következőket:

http://macska-rugjameg.blogspot.com/2010/04/audrey-ez-miattad-van.html

Megsütöttem :-D

Andus írta...

Most Anyák napjára sütöttem meg,virág helyett,de barackot tettem a krémbe és a piskótára.Még finomabb lett!!!Legközelebb jön az epres változat.

Juliann írta...

Nézzenek már oda!

Hogy belejött! :))))))))))))))))



Gratula, jó ötlet, kipróbálom majd én is!