2010. március 17., szerda

Pörköltek éjszakája









Tegnapelőtt két féle pörkölt készült.

Disznópöri és Csirkepöri


Újabban így osztódik a dolog, mert mióta láttam az Irigy Hónaljmirigy bohóckodását a Halas tortás főzőműsorban, azóta élek-halok a disznópörköltért. ( Csillebércen csinálták a fiúk, igazi retró-menza menüben)

Tehát dupla pörkölt bejegyzés, start!



Disznópörkölt - kis adag

Hozzávalók:
- 30 dkb sertés comb ( kockázva)
- 1 fej vöröshagyma ( kockázva, mondom:))
- 1 teáskanál pirospaprika
- 1 kávéskanál só
- 1 picinke bors
- 1 pörköltszaft kocka ( dobáljatok rám követ, de ettől lesz finom kerek)
- 1 fél paprika ( kockázva, én mindig elfelejtem - mármint nem kockázni)
- némi víz ( enélkül elég száraz marad)
- 1 kevés olaj, nem kettő

A malacállatot letakarítom a zsírjáról, mert nem bírom a cafrangokat. Koczkásra vágom. Összeszedem a hozzávalókat, és igyekszem elfelejteni a paprikát, mert mindig így szoktam.

A kockázott hagymát kis olajon dinsztelem. Amikor szépen fonnyad, tűzrőlpattan lefele pirospaprika színesíti az életét tovább. Kicsi víz megy rá, hogy ne égjen meg a paprika. Ebbe belefektetem a malackockákat, épp ellepje a víz. Ezt követően egyet forralok rajta, utána takarék, és két-három órát hagyom rotyogni, közben kevergetem néha, és töltöm vízzel, mert előbb utóbb elfogy alóla. Amikor az az érzetem támad, hogy már nagyon ennénk, akkor megvárom, míg a víz nagy része elfő, és szép sűrű szaft marad a helyén.

Tarhonyával - szigorúan úttörőgombóc tarhonyával tálalom.


Tarhonya:
Miután leszedtem a tarhonyabokorról a termést, szépen kiszárítom. Néhány hónappal később a termés remekül használható például tarhonyának.

A nálam bevált módszer:
Ha 1 egység tarhonyát teszel a lábosba, melyet picit megpirítasz olajon, akkor 1,75 ( tehát nem kétszer, nem is másfélszer) egység víz megy bele. Így pont beszívja, nem lesz vizes és nem is lesz kemény.

Tehát olajon picit pirítani, majd felhúzni vízzel, picit sózni, keverni már nem szabad. Fedő rá ( ez mindennek a teteje) és a legkisebb fokozaton melegen tartani, míg a szívolda tart. Ez átalában 45 perc, gondolom, de sosem néztem még órát, tarhonyát annál inkább.

A két komponenst összekanalazzuk, tetejére csaphatunk egy szép kanál teljfölt, és már lehet is enni megfele.



Csirkepörkölt:

Hozzávalók:
- Tetszőleges számú csirkeláb, vagy más már nem élő részei a csipogó állatnak
- 1 fej vöröshagyma ( kockázva, mondom:))
- 1 teáskanál pirospaprika
- 1 kávéskanál só
- 1 picinke bors
- 1 pörköltszaft kocka ( dobáljatok rám követ, de ettől lesz finom kerek)
- 1 fél paprika ( kockázva, én mindig elfelejtem - mármint nem kockázni)
- némi víz ( enélkül elég száraz marad)
- 1 kevés olaj, nem kettő


Kicsit dejavu, mi? :)

Leírása alapvetően megegyezik a malacállatéval, annyi különbség van, hogy ez itt csirke.:) Amikor a csontról elindul lefelé a husi, na onnantól nem valami szépen fog kinézni, viszont isteni finom.

Mivel ezt a típusú pörköltet a ház ura falja lelkesen, így ehhez nokedli dukál - ő azt komálja.

Nokedli:
Sajnos nem terem bokron, mint a tarhonya, így kénytelen vagy az egész konyhát összebarmolni a kulimásszal. Ezt három alkalommal teheted meg: a katyvasz készítésénél, szaggatásánál végül a mosogatásnál.
Viszont cserébe a boldog férj hammolása kárpótol mindenért.

Ha most el kell mondanom, hogy mennyi liszt kell az 1 db tojáshoz, lehet, hogy torkon szúrom magam. Halvány fogalmam sincs, anyukámtól amit tanultam, az egy nagyon fontos mértékegység: gondolomformán. Na, pont ennyi kell bele.
Igazság szerint teszek egy kis lisztet, aztán a tojást, sót, s vizet. Elkezdem összekeverni.
Jó fufnyákos állagú kell legyen, de ne túl híg. Amikor úgy érzem, hogy jó az állag, akkor elképzelem K. úr gyomrának méretét, plusz beleszámolom a csirkelábakat. Ha ez alapján még úgy érzem, férne oda a nokedliből több is, akkor emelem a víz és liszt mennyiségét.
Egyesek úgy tartják, hogy sokkal szebb és sárgább lesz a nokli, ha 2 tojás ül benne. Ezek az egyesek még akkor tanultak nokedlit csinálni, amikor a tyúk ott futkosott az udvaron, és nem volt ilyen drága a tojás. Szóval, költségtakarékos rendszerben elég az 1 tojgli, ha vendégek jönnek, tedd bele a kettőt.:)

Itt is köss egyezséget nokedli és csirke ügyében, tedd őket egy tányérba.

A képeken jól látható, hogy mély tányérból fogyasztjuk őket, kérem szépen, ez így az igazi.:)

5 megjegyzés:

Ancsi írta...

húúúú összefutott a nyál a számban :)
És knéédlivel szeretem *rajong*

Györgyi írta...

Luli, a papri-T-a örleményt hol veszed? Bio? Asszem az már inkább aszalt, nem :)

Juliann írta...

Hát, azt nem mondhatnám, hogy a konyhakertemből kelt ki, mint ahogy semmi sem tavaly. Majd idén:)
A PapRita régi dizájn:))

Ancsi írta...

Csókolom, szombat van, éhezteted a családot? :D

Juliann írta...

:)
Nem, nem. Most fogok nekiállni a Stroganoff csirkének, de ha nem sikerül, nem teszem fel:)

Jönnek majd pogácsák is a közelmúltból.

Nagyon szép idő van, eddig kinn tevékenykedtem,na.
De moszmá főzök:)